Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας
O Γεράσιμος Kουζέλης, καθηγητής Eπιστημολογίας και Κοινωνιολογίας της Γνώσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953 και σπούδασε κοινωνιολογία, φιλοσοφία και πολιτική επιστήμη στα Πανεπιστήμια του Mάρμπουργκ και της Φραγκφούρτης, όπου και υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή το 1986.
Από το 2015 έως το 2019 ήταν Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Δίδαξε κοινωνιολογία και φιλοσοφία στα πανεπιστήμια της Φραγκφούρτης, του Αιγαίου, της Θεσσαλονίκης, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει κληθεί να δώσει διαλέξεις στα πανεπιστήμια του Βερολίνου (Ελεύθερο), του Λονδίνου, της Κύπρου (Δημόσιο και Ευρωπαϊκό), της Κωνσταντινούπολης (Βοσπόρου), του Τελ Αβίβ, της Φλωρεντίας, της Φραγκφούρτης, του Χάρβαρντ, της Ιένα και στα περισσότερα ελληνικά πανεπιστήμια. Το εαρινό εξάμηνο του 2015 ήταν προσκεκλημένος επισκέπτης ερευνητής του Ινστιτούτου Remarque του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
Έχει ασχοληθεί ερευνητικά και συγγραφικά με την «κριτική θεωρία», την κοινωνιολογία της γνώσης, της εκπαίδευσης και της τεχνολογίας, την επιστημολογία των κοινωνικών επιστημών, τις μορφές εξουσίας στις καθημερινές σχέσεις, τη φτώχεια και το ρατσισμό. Έχει διευθύνει είκοσι ερευνητικά και παρεμβατικά κοινωνικά προγράμματα, από το 2010 τα: Αξιολόγηση του Δικτύου Σχολικής Καινοτομίας • Διαπολιτισμική επιμόρφωση προσωπικού καταστημάτων κράτησης και υπηρεσιών ενηλίκων • Εκμάθηση Ελληνικής Γλώσσας και Ιστορίας σε Γονείς Μετανάστες • Fundamental Rights Education in Europe (Daphne) • Εκπαίδευση Υπηκόων Τρίτων Χωρών • Διαπολιτισμική επιμόρφωση δημοσίων υπαλλήλων • «Συνεργάζομαι στο ιστορικό κέντρο» • «Σχολιασμένη επιστημονική δίγλωσση έκδοση του πλήρους έργου του Αριστοτέλη» • Δημοκρατική Παιδεία.
Έχει δημοσιεύσει δεκαοκτώ βιβλία, τα πιο πρόσφατα από τα οποία είναι τα:
- Κουζέλης Γ. και Χριστόπουλος Δ. (επιμ.) (2012), Ιδιότητα του πολίτη. Πολιτικός λόγος, ιστορία και κανόνες σε συγκριτικές προοπτικές, Αθήνα: Πατάκης
- Kouzelis G. et al. (2013), Criminal Justice System Personnel. Education and Training. What about Fundamental Rights? A European Typology, Athens and Florence: FREE and European Commission
- Κουζέλης Γ. (2014), Φασισμός και δημοκρατία, Αθήνα: Νήσος.
- Κουζέλης Γ., Βεντούρα Λ. και Καρύδας Δ. (επιμ.) (2017), Σύνορα / Όρια, Aθήνα: E.M.E.A. – Νήσος.
Ο Ορέστης Διδυμιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985. Σπούδασε ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ειδικεύτηκε σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην κοινωνική ψυχολογία στο London School of Economics (LSE) και στις κοινωνικές επιστήμες της εκπαίδευσης στο Birkbeck College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την κριτική κοινωνική θεωρία, τη φιλοσοφία της εκπαίδευσης, την επιστημολογία και την κοινωνική ψυχολογία. Έχει εργαστεί ως επιμορφωτής σε σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, καθώς επίσης στην παραγωγή πρωτότυπου εκπαιδευτικού υλικού αναφορικά με ζητήματα δημοκρατίας και μετανάστευσης.
Η Ελευθερία Κατσίρη είναι διπλωματούχος Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών (1998) και κάτοχος διδακτορικού από το Engineering Department του Πανεπιστημίου του Cambridge (2005). Από το 1998 έως το 2000 εργάστηκε ως Systems Analyst στην εταιρεία Procter & Gamble στις Βρυξέλλες. Από το 2005 έως το 2007 εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Department of Computing, Imperial College London, σε συνεργασίες με τις ερευνητικές ομάδες London e-Science Centre και Distributed Software Engineering. Από το 2007 έως το 2010 εργάστηκε ως Λέκτορας στην Πληροφορική στο Birkbeck College, University of London Επίσης έχει εργαστεί ως developer για τις εταιρείες Velti dR στο Λονδίνο και Cetrus Inc στο San Ramon στην Καλιφόρνια, ως σύμβουλος του Υφυπουργού Παιδείας Ι. Πανάρετου σε θέματα e-Government, καθώς και ως επιστημονικός συνεργάτης στο Ι.Π.Σ.Υ. του Ε.Κ. «Αθηνά» με αντίκειμενο το μεσισμικό (middleware).
Σήμερα είναι μόνιμη Επίκουρη Καθηγήτρια στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ στο Ε.Κ. «Αθηνά» ενώ το 2020 ήταν Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Computer Laboratory του Πανεπιστημίου του Cambridge. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα σχετίζονται με προγραμματιστικά μοντέλα και υπηρεσίες για το διάχυτο υπολογισμό (ubiquitous computing), τα δίκτυα αισθητήρων (sensor networks), το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things) και τα σοβαρά παιχνίδια (serious games). Έχει περισσότερες από 10 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές και 30 συμμετοχές σε διεθνή συνέδρια με δημοσιευμένα πρακτικά. Το έργο της έχει περισσότερες από 267 αναφορές. Έχει συμμετάσχει ως Συντονιστής σε 1 εθνικό έργο (ALPINE), ως Επιστημονικώς Υπεύθυνη μιας Ενότητας Εργασίας σε 1 εθνικό έργο (Υδρόπολη) και ως ερευνήτρια σε 2 Ευρωπαϊκά έργα (SPICE, iWidget), σε δύο βρετανικά έργα (ICENI ΙΙ, UbiMon) και σε 3 εθνικά έργα (RFCure, Greenactions, CAP). Τέλος έχει συμμετάσχει σε 12 επιτροπές αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κρίνοντας συνολικά 50 ερευνητικές προτάσεις και 3 ερευνητικά έργα.
Η Δέσποινα Παρασκευά-Βελουδογιάννη γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και στη συνέχεια παρακολούθησε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία» του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, όπου σήμερα φοιτά ως υποψήφια διδακτόρισσα. Βασικά ερευνητικά ενδιαφέροντά της είναι η πολιτική φιλοσοφία, η κοινωνική και η φεμινιστική θεωρία. Είναι μέλος της επιστημονικής ομάδας που δημιούργησε το πρόγραμμα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης εκπαιδευτικών «Δημοκρατική Παιδεία» και συγγραφέας του βιβλίου Ο Εχθρός, το Αίμα, ο Τιμωρός. Αναλύοντας δεκατρείς λόγους του «Αρχηγού» της Χρυσής Αυγής. Εργάζεται ως επιμελήτρια εκδόσεων.
Η Σάρα Γκόγκου γεννήθηκε το 1990 στα Ιωάννινα. Αποφοίτησε από το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και στη συνέχεια παρακολούθησε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία» του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εντάσσονται στο πεδίο της κοινωνιολογίας του χώρου και πιο συγκεκριμένα αφορούν μια κριτική προσέγγιση της σχέσης της αρχιτεκτονικής και της τέχνης με τις νέες τεχνολογίες, καθώς και τη διερεύνηση των κοινωνικών σχέσεων που εγκαθιδρύουν τα ψηφιακά μέσα. Εργάζεται ως αρχιτέκτονας μηχανικός.
Ο Ορέστης Κωνσταντάς (γεν. 1977) σπούδασε Αρχιτέκτονας Μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Dipl. Arch. 2003) και εργάστηκε ως μελετητής αρχιτέκτονας για περισσότερο από μία δεκαετία, σχεδιάζοντας και επιβλέποντας την κατασκευή κυρίως κτιρίων κατοικιών. Οι μεταπτυχιακές του σπουδές εκτείνονται πέραν της αρχιτεκτονικής: MA Critical and Cultural Studies, Birkbeck College, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (MA 2004) και ΜΔΕ Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ (MSc 2009). Ως υποψήφιος διδάκτορας στο τελευταίο τμήμα ερευνά ζητήματα κοινωνιολογίας του χώρου σχετικά με παραδείγματα κατοίκησης στην αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα. Συντόνισε επί σειρά ετών το μεταπτυχιακό κύκλο μαθημάτων με γενικό τίτλο “Θεσμοί Κοινωνικής Ευθύνης και Κοινωνική Αλληλεγγύης” και σε συνεργασία με την Εταιρία Μελέτης Επιστημών του Ανθρώπου συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα στις κοινωνικές επιστήμες, στην οργάνωση συνεδρίων και εργαστηρίων.
Ο Αλέξανδρος Γαζής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993. Σπούδασε στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ). Το 2016 έλαβε το Δίπλωμα του ως μηχανικός από τον τομέα “Λογισμικού και Ανάπτυξης Εφαρμογών”, ενώ το 2018 έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην “Μικροηλεκτρονική και Συστήματα Υπολογιστών”. Από το 2018, ο κ. Γαζής είναι υποψήφιος διδάκτορας στο εργαστήριο προγραμματισμού και επεξεργασίας πληροφοριών, με θέμα «Μεσισμικό για διάχυτο υπολογισμό νεφοϋπολογιστικών υποδομών για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων» υπό την επίβλεψη της επίκουρης καθηγήτριας Έλλης Κατσίρη.
Παράλληλα, ο κος Γαζής έχει εργαστεί ως υπεύθυνος των αιθουσών του υπολογιστικού κέντρου, βοηθός διδασκαλίας και βοηθός εργαστηρίου του Τμήματος ΗΜΜΥ ΔΠΘ. Επίσης, έχει συνεπικουρήσει στα μαθήματα Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών (2017), Τεχνικές Προγραμματισμού (2017, 2018), Λειτουργικά Συστήματα (2018) και Δομημένος Προγραμματισμός (2018, 2019, 2020,2021). Από το 2011, εργάζεται ως Προγραμματιστής Διαδικτυακών Εφαρμογών (Web Developer), έχοντας δημιουργήσει πλήθος εφαρμογών και ιστοσελίδων, ενδεικτικά για το «Σύλλογο Συνταξιούχων της Αγροτικής Τράπεζας» και το επιστημονικό περιοδικό «Επισκόπηση Οικονομικού Δικαίου». Σήμερα, εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, στην Eurobank S.A., ως Μηχανικός Υπολογιστών (Software Engineer), με εξειδίκευση στα τραπεζικά συστήματα και το mainframe computing.
Τέλος, ο κος Γαζής έχει πλούσια συγγραφική δραστηριότητα, σε ευρύ φάσμα θεματικών που άπτονται της επιστήμης των υπολογιστών, όπως Μεγάλα Δεδομένα, Τεχνητή Νοημοσύνη, Ανάλυση δεδομένων Ιστού, Ασύρματα Δίκτυα Αισθητήρων και Νευρωνικά Δίκτυα. Συγκεκριμένα, έχει δημοσιεύσει 2 εγχειρίδια αρωγής προγραμματισμού για προπτυχιακούς φοιτητές, 3 άρθρα σε διεθνή συνέδρια και 7 άρθρα σε διεθνή περιοδικά. Ο κος Γαζής είναι πιστοποιημένος κριτής άρθρων από το Clarivate-Web of Science (Publons), συμμετέχει τακτικά ως κριτής στη διαδικασία έκδοσης επιστημονικών άρθρων και είναι ενεργό μέλος και συγγραφέας του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ). Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντάσσονται το Διαδίκτυο των Πραγμάτων μέσω Ασύρματων Δικτυών Αισθητήρων, οι νεφοϋπολογιστικές εφαρμογές και οι αρχιτεκτονικές μεσισμικού για διάχυτο υπολογισμό.
Η Ανυσία Νικολοπούλου γεννήθηκε το 1984 στην Καβάλα. Αποφοίτησε από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στη συνέχεια παρακολούθησε το Διαπανεπιστημιακό, Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Οργάνωση & Διοίκηση Τεχνικών Συστημάτων» των τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών ,Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εντάσσονται στο πεδίο του προγραμματισμού και συγκεκριμένα στην Front-End ανάπτυξη εφαρμογών. Εργάζεται ως ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός Υπολογιστών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο καθώς επίσης και στην αμερικανική εταιρία Ookla.